Сьогодні селекціонери створили величезну кількість сортів кукурудзи для приготування попкорну і на українському ринку представлений досить великий вибір зерна. Зерна різних «порід» відрізняються один від одного за розміром, масою та конфігурацією, що отримується в результаті розкриття.
Що визначає якість попкорну?
Для споживача – насамперед смак і розмір розкритих зерен, адже це приємно та зручно, коли в упаковці – великі зерна попкорну. А ось для продавця – основною характеристикою поряд із зазначеними стає показник розширення, що визначає збільшення розміру зерна під час теплової обробки.
Чому важливо вимірювати вихід готового попкорна?
Саме від цього показника залежатиме дохід.
Чим вище розкриття, тим більше об'єм готової продукції і менше втрати.
Найкращим на сьогоднішній день є зерно із показником розширення 50+.
Зі стандартного мішка (50lb-22,68кг) найкращого зерна виходить більше 1050л готового попкорну. При зміні показника розширення всього на 1% кількість готового попкорну змінюється більш ніж на 20 літрів (за даними ConAgraFoods (ТМ Vogel і ТМ Orville Redenbacher`s)).
Але коли ми порівнюємо найкраще американське зерно ТМ Vogel чи ТМ Orville Redenbacher`s із зерном кукурудзи інших виробників, різниця у показнику розширення може становити від 4 до 12%!
Крім показника розширення ключовими характеристиками зерна є засміченість, вологість, розмір зерен, форма розкриття зерна та міцність готового продукту.
Важливо! Порівнюйте аналогічні сорти зерна.
Зерно Butterfly немає сенсу порівнювати з Mushroom, тому що Butterfly у будь-якому випадку дає більший вихід, але до зерна Mushroom в першу чергу висуваються інші вимоги за формою, розміром та міцністю розкритих зерен у зв'язку з різними сферами використання.
Як перевірити своє зерно? Давайте рахувати разом…
На смак та розмір – все просто! Що робитимемо з математикою?
Просмажте по 1 кг зерна різних сортів або марок у своєму апараті з дотриманням усіх норм та закладок. Вимірюємо обсяг кожного з отриманих зразків будь-яким стаканом для попкорну. Різниця у кількості стаканчиків покаже, заробляємо ми чи втрачаємо, купуючи те чи інше зерно для попкорну. Все просто, правда?
Такі контрольні прожарювання має сенс проводити регулярно. Адже тільки американське зерно відрізняють стабільні показники якості та виходу, крім того, на розкриття попкорну впливають умови його зберігання, справність обладнання, параметри навколишнього середовища, напруга в мережі, норми закладки та багато іншого.
Лідери світового ринку
Найбільш відомі імена у світі преміум попкорну - це ТМ Vogel та ТМ Orville Redenbacher`s.
З самого заснування в 1943 році власник цих торгових марок – компанія ConAgra Foods має знання, як виростити найкращі сорти попкорну.
Лідер ринку ніколи не буває задоволеним. Ось чому творець ТМ Vogel та ТМ Orville Redenbacher`s докладає зусиль для просування дослідницької програми з виведення нових сортів зерна. Щороку компанія ConAgra Foods інвестує сотні тисяч доларів на покращення якості гібридів.
Проведені науково-дослідні роботи призвели до вибору найоптимальніших регіонів вирощування зерна, причому стабільність погодних умов дозволила мінімізувати ризики деформації та природного псування зерна, що найкраще впливає на його якість.
Процес остаточної підготовки та упаковки включає спеціальні очищувачі, інфрачервоні кольорові сортувальники і металошукачі. Це і багато іншого базується на найсучаснішому устаткуванні, а також дозволяє випускати найякісніші зерна приголомшливої чистоти та безпеки.
Більший прибуток потребує більших вкладень. Численні тести підтвердили - немає інших сортів зерна, що дають більший прибуток, ніж зерно ТМ Vogel і ТМ Orville Redenbacher`s.
Найновіші сорти - це найвигідніші комерційні пропозиції, найбільший об'єм готового попкорну, а значить і найбільший прибуток.
Зерно Vogel Premium Butterfly розкриваються великими пластівцями у формі «метелика» і з нього виходить найсмачніший, найніжніший попкорн із найбільшим виходом. Саме це зерно використовується у багатьох кінотеатрах України та світу для приготування солодкого та солоного попкорну, а також для промислового виробництва фасованого попкорну.
Vogel Caramel Mushroom – це унікальний сорт зерна, який неможливо замінити нічим іншим, коли йдеться про карамелізацію. Звичайно, існують інші аналоги зерна сорту Mushroom, але жоден з них не дає такого виходу та відсотка розкритого зерна у формі "кулі", який у Vogel Caramel сягає 90%. Зерна у формі «кулі» дають можливість рівномірно покриття карамеллю в процесі карамелізації, а високий ступінь міцності сприяють мінімальному утворенню крихт. Унікальна структура клітковини робить його особливо ніжним на смак.
У 2017 році ринок попкорну в Україні поповнився ще одним видом зерна преміум сегмента Orville Redenbacher`s Butterfly. Компанія Техніка Дніпро познайомила виробників та поціновувачів попкорну в Україні із зерном Gourmet Popping Corn, яке розкривається метеликом з показником розширення 50+. У попкорн-індустрії поряд із зерном Vogel Premium Butterfly – це найкраще поєднання якості та вартості. Попкорн ТМ Orville Redenbacher`s одержують із селективних, змішаних, гібридних зерен із ретельним контролем за вологістю. Зерно поставляється у зручних мішках меншої ваги, всього 15,9 кг. Вони зручніші у транспортуванні та зберіганні.
ТМ Orville Redenbacher`s – визнаний світовий лідер та нове ім'я преміум сегменту ринку попкорну в Україні, що забезпечує елітний смак, найбільший об'єм і, отже, максимальний прибуток.
Ми пишаємося, що поставляємо в Україну елітні сорти зерна для повітряної кукурудзи та забезпечуємо українських споживачів найкращим у світі попкорном.
Запрошуємо Вас приєднатися до багатовікового досвіду, найвищої якості та новітніх тенденцій ринку funfood-індустрії.
Стаття для журнала VGL №14, Україна 2017